Bør du dele?


Vil dit barn være glad for det?

Sværere behøver spørgsmålet ikke være. Vores børn har ret til et privatliv. Og de har også ret til medbestemmelse. Deler du billeder af dit lille barn, kan du ikke spørge om lov, når du deler.

Som forælder er det dit ansvar, at dit barn ikke vil blive ked af den måde, du har delt billeder på. Det kan være svært at finde ud af, om man gør det rigtige. For selvom sociale medier har været her i over ti år, så kan ingen forudse, hvordan vi forholder os til de billeder i fremtiden.

Men der er en række guidelines, du kan bruge, når du deler:

 1. Vil dit barn være glad for billedet?
  Brug dit barn som målestok for, hvorvidt du deler billedet eller ej. Vil han eller hun være glad for lige præcis det billede senere hen? Vores børn skal ikke føle sig udstillet senere i livet, er børnepsykolog Per Schultz Jørgensens råd.
   
 2. Ingen nøgenbilleder
  Der er to grunde til, at man ikke skal dele billeder af sit barn nøgen. Nøgenbilleder kan potentielt krænke dit barns ret til et privatliv. Hvordan ville du have det, hvis andre delte billeder af dig nøgen? Nøgenbilleder kan også tiltrække sig uønsket opmærksomhed. Derfor bør man undgå nøgenbilleder.
   
 3. Hvor og hvordan deler du?
  De fleste har i dag en smartphone, der gør det nemt at fotografere og dele billeder på forskellige måder. For billeddeling begrænser sig ikke kun til at dele et foto på Facebook. Der er masser af muligheder for at dele billeder, og der findes også en måde, der tilgodeser dine behov. Tag testen Hvilken måde at dele billeder på passer til dig? og bliv klogere på dine valgmuligheder.

 

Artiklen er baseret på interview med Katrine Munch Bechgaard, Børnerådet, FN's Børnekonvention, og artiklen Skader du dine børn ved at lægge billeder af dem online.

Læs en kort version af FNs Børnekonvention

 

Læs også: